Hem » Nyckelhantering » Nyckelskåp

Nyckelskåp

Nyckelskåp är ett av de produktområden där vi har stor erfarenhet och kan hjälpa dig att hitta rätt produkt till just dina behov. Tidigare (i TT Systems regi) utvecklade och tillverkade vi egna nyckelskåp, CODElock och NPC serien där vi var produktägare. Det finns tusentals över hela landet i många olika branscher. Vi har nu valt att inte vara produktägare men säljer flera andra tillverkares skåp och rekommenderar alltid det som passar bäst för just era behov.

Vilket nyckelskåp ska jag välja?

I huvudsak kan man dela in nyckelskåpen i tre olika kategorier:

  • Nyckelskåp i tunnplåt med funktionen att få ordning och reda. Dessa har oftast ett enkelt lås med nyckel men det finns även med några enkla kodlås, mekaniska eller elektroniska. Dessa skåp är lätta och smidiga men utgör ingen större säkerhet utan kan enkelt brytas upp med en skruvmejsel eller andra tillhyggen.
  • Nyckelskåp med Elektroniska kodlås - Förutom att få ordning på nycklarna är funktionen med dessa att komma åt nycklarna utan att man behöver dela ut en massa nycklar till skåpet eller ha en nyckel förvarad på annan plats. Upprättar man sen rutiner i att byta kod regelbundet ser man till att bara behöriga har tillträde till nycklarna. Dessa nyckelskåp är tillverkade i lite tjockare plåt (2-4mm) och har bättre och säkrare låsning. De modeller vi erbjuder har även mekanisk nödöppning, vilket betyder att om batterierna tar slut, om man glömt bort koden eller elektroniken skulle fallera, kan man ta fram en nyckel och öppna skåpet. Några av de modeller vi erbjuder har också ett inkast så man kan returnera nycklar utan att ha tillgång till koden till nyckelskåpet. De drivs av 4 st AA batterier som oftast håller över ett år.
  • Nyckelsäkerhetsskåp - Dessa skåp har genomgått test och blivit godkända av Stöldskyddsföreningen i klassning SS3492. Detta är samma inbrottsklassning som vapenskåp har. De är alltid i minst 4mm stålplåt, har borrskydd av mangan och låsenheten är av godkänd modell. Detta är tunga pjäser och ska förankras i vägg eller golv. Vi har delat in dem i två typer, väggskåp och golvskåp och de finns i olika storlekar och med olika typer av lås. Dessa kan också kopplas till larm och passersystem så man får loggning när och av vem skåpen öppnas. Golvskåpen rymmer 4 till 8 utdragbara nyckelskärmar. Skärmarna har 10 nyckellister med 10 krokar per sida m.a.o. 200 krokar pär skärm. Man kan köpa till fler nyckelskärmar när behovet ökar och även beställa skåp med specialinredning, t.ex. hyllor i delar av skåpet.

Samtliga nyckelskåp oavsett typ är lackerade med en strukturlack i vit/beige färg. De har två eller fyra hål för fastsättning.
Förutom nämnda kategorier så finns skåp med loggning på nyckelnivå. Vi har valt att inte sälja dessa i egen regi men har kunskap om alla branschens leverantörer och hjälper dig hitta rätt produkt för dina behov även där.

Att tänka på inför köp av nyckelskåp

De beslut du behöver fundera på inför köp av nyckelskåp är.

  1. Finns det branschkrav, myndighetskrav eller krav från försäkringsbolag på hur nycklarna ska förvaras?
  2. Vilken typ av låsning passar din verksamhet, ska ett fåtal eller många ha tillgång till nyckelskåpet?
  3. Hur många nycklar finns i dag som ska förvaras, är det små eller stora knippor? Kommer behovet att växa i framtiden? Ska andra saker förvaras i skåpet?
  4. Vid köp av stora nyckelsäkerhetsskåp behöver man ha en plan för hur skåpet ska transporteras och monteras på plats i fastigheten (trappor, dörrar, bärighet?). Ska skåpet anslutas till larm/passersystem?